Informasjon om Koronaviruset (Covid-19)



- festet topp -

(Dato: 10.01.2021) Alltid oppdatert informasjon på Covid-19

På anbefalte nettsider finner du alltid oppdatert informasjon på koronasituasjonen.

Norway Travel anbefaler alle å alltid sjekke der, fordi de publiserer nyheter raskere enn Norway Travel.

Anbefalte nettsider:

Folkehelseinstituttet - www.fhi.no

Helsedirektoratet - www.helsedirektoratet.no

Helsenorge - www.helsenorge.no

(Din hjemkommune sin nettside)


Direktelenke: Koronavirus - helsenorge.no


(Dato: 07.04.2021) Regjeringens plan for gradvis gjenåpning: Sammen ut av krisen

Gjenåpningen av Norge planlegges ikke rundt konkrete datoer, men tydeliggjør hvilke forutsetninger som må være til stede for å kunne åpne opp. Planen sier også i hvilken rekkefølge vi skal åpne opp de ulike delene av samfunnet. Takten i gjenåpningen bygger på data, ikke datoer. Barn og unge skal prioriteres først, deretter arbeidsplasser og næringsliv.

Les hele saken her: Regjeringens plan for gradvis gjenåpning: Sammen ut av krisen :: Norway Travel


(Dato: 06.04.2021) UDs globale reiseråd forlenges til 15. mai

Det globale reiserådet forlenges fra 15. april til 15. mai.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

- Dette er fortsatt ikke tiden for å reise. Regjeringen forlenger det globale reiserådet til 15. mai, og det kan bli forlenget. I dagens smittesituasjon er det ikke forsvarlig å gjøre lettelser eller avskaffe det globale reiserådet. Hvor lang tid reiserådet vil bli forlenget er for tidlig å si noe om nå, men vi oppfordrer ingen til å planlegge for å reise som normalt på våren og forsommeren, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Smittesituasjonen globalt, nye tiltak knyttet til utbrudd av det muterte viruset, kapasitet i de ulike lands helsevesen og andre lands reiserestriksjoner er faktorer som ligger til grunn for beslutningen om å forlenge reiserådet.

Les hele saken her: UDs globale reiseråd forlenges til 15. mai :: Norway Travel


(Dato: 09.03.2021) Dette er de nasjonale reiserådene for utenlandsreiser

Myndighetene har nå laget en oversikt over de nasjonale reiserådene. Klikk deg inn på lenken under for å lese disse rådene. Her finnes blant annet "spørsmål og svar"-felt. 

  • Ved behov for akutt eller særskilt assistanse: Kontakt nærmeste ambassade eller UDs operative senter på +47 23 95 00 00 eller e-post: 247@mfa.no. Alle på reise i utlandet bør registrere og oppdatere sin reise på reiseregistrering.no.
  • Spørsmål til Norway Travel angående reiser og status for de siste reiserådene, gå inn på vår kontaktside øverst i fanen, og skriv en melding til oss. Ventetid hos kundeservice er på cirka 1-3 virkedager grunnet stor pågang.

Informasjon om utenlandsreiser og koronavirus - spørsmål og svar - regjeringen.no


ARTIKKEL

Kommentar: Blir dette slutten på verden slik vi kjenner den?

Les saken her! 


(Dato: 26.12.20) Innreisekarantene ved ankomst til Norge fra røde og gule land/områder

Av Helsenorge

Alle som ankommer fra røde land eller områder i EØS/Schengen eller land utenfor EØS/Schengen skal i karantene i 10 døgn fra den dagen de kommer til Norge. Dette kalles reisekarantene.

Les hele saken her: https://norway-travel.webnode.com/artikkel/88383774783475784/fhi/innreisekarantene-ved-ankomst-til-norge-fra-rode-og-gule-land-omrader/


(Dato: 18.08.20) Nye smittevernråd for reise og innreisekarantene ved ankomst til Norge!

Av Folkehelseinstituttet

Karanteneregler og råd for smittevern ved reise oppdateres fortløpende. Spesielt før en utenlandsreise er det viktig at du både setter deg inn i hvilke regler som gjelder i det landet du reiser til, og hvilke regler som gjelder når du kommer tilbake til Norge. Ta høyde for at anbefalinger om reise kan endres raskt. 

Les hele saken her: https://norway-travel.webnode.com/artikkel/77676652320/fhi/nysmittevernreise/


Les den nye artikkelen av Helsenorge og Helsedirektoratet

"Reiseråd"

Klikk her


Av Norway Travel

Vi har nå lagt ut en veiledning for Sommerferie 2020 på "Reisemål"


Av FHI

Smittevernråd ved reise vedrørende koronavirus (covid-19)

Publisert 08.02.2020 Oppdatert 05.05.2020

Smittesituasjonen er i stadig utvikling, både lokalt og globalt. Rådene for smittevern ved reise vil derfor oppdateres fortløpende. Det er viktig til enhver tid å sette seg inn i de gjeldende smittevernrådene for området du ønsker å reise til.

Read in English Del/tips Skriv ut

Informasjon for befolkningen

Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på disse sidene og helsenorge.no

Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015 som har åpent hverdager 08-15.30.

Har du spørsmål om appen Smittestopp, ring Helsenorge på 23 32 70 00.

Har du behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117. Ved fare for liv og helse, ring 113.

Kollektivtransport

  • Råd til passasjerer

Innenlands fritidsreiser

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å vurdere innenlands reiseråd i lys av at hytteforbudet oppheves. Rådene på denne siden gjelder fra 21. april 2020 og inntil videre.

Det er åpnet opp for fritidsreiser. Det er likevel et godt råd å unngå rundreiser, og å planlegge reiser med tanke på å unngå smittespredning mellom steder. Reiser til hytte hvor du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør således mindre fare for smittespredning.

Ved fritidsreiser er det ekstra viktig å holde seg til de generelle rådene:

  • Syk personer bør ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Personer som blir syk på reisen bør dra hjem dersom tilstanden tillater det.
  • Personer som er i hjemmekarantene skal ikke reise. Det er gitt unntak fra dette for personer uten symptomer som kan oppholde seg på hytte for å unngå nær kontakt med et covid-19-sykt hustandsmedlem.
  • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om minst 1 meters avstand til andre. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
  • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
  • Enkelte kommuner har lokale restriksjoner eller råd. Sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til. Du bør ikke belaste kommunen med å ta kontakt med dem for å sjekke dette ut, eller be om unntak hvis kommunen har lokale restriksjoner eller råd, men forholde deg til disse.

Utenlandsreiser

Unngå utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige

Norske myndigheter fraråder fra 14. mars 2020 reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reisende bør følge med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon og nyheter, da rådene kan endre seg raskt.

  • Informasjon om reiser og koronavirus (Utenriksdepartementet)

Karantene for personer som ankommer Norge fra utlandet

Fra 13. mars 2020 skal alle som ankommer Norge fra utlandet være i hjemmekarantene i 14 dager.

Det er gitt enkelte unntak fra karanteneplikten. I Covid-19-forskriften (Lovdata.no) er blant annet personer som i arbeidsforhold reiser mellom bolig og arbeidssted, og i den forbindelse krysser grensene mellom Norge, Sverige og Finland, unntatt fra karantene når de reiser til og fra arbeid.

Råd før reise (hvis du må reise)

Som ledd i forberedelsene bør du sjekke hva reiseforsikringen dekker, inkludert hva som gjelder hvis du blir syk på reisen.

Ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte, for eksempel transportrestriksjoner, karanteneordninger eller andre tiltak som kan få konsekvenser for den reisende. Flere land og flyplasser innfører kontrolltiltak og stenger grensene for utenlandske reisende. Reisende må også være forberedt på å måtte svare på spørsmål om egen helse og kunne bli nektet innreise eller satt i karantene.

Før reisen bør man bl.a vurdere følgende momenter:

  • Risiko for å bli smittet på reisen (reisemål, varighet, kontakt med andre mennesker).
  • Risiko for å komme ut for reiserestriksjoner, portforbud, karantene eller andre tiltak i landet man reiser til
  • Risiko for kapasitetsmangler i helsetjenesten på reisemålet dersom man skulle bli syk.
  • Risiko for manglende mulighet for hjemreise eller hjemsendelse dersom man skulle bli syk.
  • Risiko for hjemmekarantene i Norge etter reisen.
  • Risiko for at man ikke får jobbe de 14 første dagene etter reisen (gjelder spesielt helsepersonell, men også andre arbeidsgivere kan ha regler på dette).

Reisende som tilhører risikogrupper bør vaksinere seg mot sesonginfluensa innen 14 dager før avreise, da det for tiden også er utbrudd av sesonginfluensa i flere land.

Det er også viktig å sette seg inn i generelle reiseråd i forhold til behov for vaksiner for andre smittsomme sykdommer og andre forebyggende tiltak.

Forebyggende råd på reisen (hvis du må reise)

  • God håndvask med såpe og vann et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte. Alkoholbasert hånddesinfeksjon kan være et alternativ hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig.
  • Unngå kontakt med syke personer, spesielt personer med luftveissymptomer.
  • Unngå å hoste på andre, vask hendene hyppig og grundig og unngå å reise hvis du er syk.

Studenter og andre som oppholder seg i områder med vedvarende smittespredning over en lengre periode, bør følge råd fra det norske utenriksdepartementet, lokale helsemyndigheter og utdanningsinstitusjonen/arbeidsgiver.


Det er vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av koronaviruset og for å bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester. Regjeringen konkluderte 7. april med at alle tiltak for å hindre spredning av koronasmitte videreføres. Fra 20. april lettes det på noen av tiltakene.

Tiltakene som er satt i verk har hatt god effekt. Det gjør at regjeringen har bestemt at barnehager, skolefritidsordninger og 1-4. trinn på barneskolen kan åpne i slutten av april. I tillegg kan virksomheter med en-til-en kontakt holde åpent, hvis de følger krav til smitteverntiltak. Hytteforbudet oppheves fra 20. april.

Det er helt avgjørende at vi også etter 20. april fortsatt følger helsemyndighetenes råd om å holde avstand, vaske hendene og holde oss hjemme når vi er syke. Skal vi kunne fortsette gjenåpningen av barnehager og skoler må vi være ekstra nøye for å hindre smitte. De samme reglene for samvær gjelder fortsatt selv etter gjenåpning av barnehagen og småskolen. Vi har sammen fått kontroll på viruset, og derfor kan vi åpne opp samfunnet litt etter litt. Hvis vi mister kontrollen, må vi stramme inn igjen.

Les hele pressemeldingen til regjeringen

  • "Vil åpne samfunnet gradvis og kontrollert"
  • "Rahpet servodaga ceahkkálagaid ja geahčču vuolde" (PDF)

Vi må fortsatt holde avstand og ha god håndhygiene

Det er viktig at alle fortsetter å følge de grunnleggende rådene for smittevern og holder god avstand til andre og vasker hendene jevnlig.

Når vi er sammen, bør vi ikke være mer enn 5 personer samlet, og vi bør holde en avstand på minst 2 meter mellom oss. Avstanden gjelder både innad i gruppen og til andre personer. Dette gjelder ikke for personer som lever sammen til vanlig.

I lokaler hvor det er vanskelig å holde 2 meters avstand til andre, men som bør være åpne (som butikker og apotek), bør man ha minst 1 meters avstand.

Bakgrunnen for disse anbefalingene er at risikoen for smitte øker med tiden man er sammen og jo mindre avstanden mellom personer er.

Endringer av stenging og forbud

Endringer fra 20. april 2020

Gjenåpning av barnehager

  • Fra 20. april åpner barnehagene.
  • Forutsetningen er at dette kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Det skal være trygt å sende barna i barnehagen, og det skal være trygt for de ansatte i barnehagene å gå på jobb.
  • Det er laget en smittevernveileder for barnehagene og det gis opplæring slik at barnehageeiere og ansatte får tydelige og konkrete råd om hvordan de skal forholde seg på en smittevernfaglig trygg måte.
  • Utdanningsdirektoratet har informasjon til foreldre og barn. Denne informasjonen finnes også tilgjengelig på flere språk.
  • Erfaringer fra Kina og andre land tyder på at barn ikke er en viktig gruppe for spredning av koronaviruset. Det betyr ikke at de ikke kan overføre smitte til andre, men at det er få barn som er blitt smittet av koronaviruset, og at de har hatt liten betydning for videre smitte. I Sverige, hvor barnehager har vært åpne, har det ikke vært oppdaget utbrudd av symptomgivende sykdom i disse gruppene.

Gjenåpning av andre virksomheter

  • Virksomheter hvor helsepersonell som tannleger, fysioterapeuter, psykologer og andre har en-til-en-kontakt, kan fra 20. april møte pasientene sine ansikt til ansikt, forutsatt at en bransjestandard for smittevern er på plass og blir fulgt. Det skal utvikles bransjestandarder i samråd med Folkehelseinstituttet og bransjen.

Oppheving av hytteforbudet

  • Hytteforbudet oppheves fra 20. april.
  • Selv om det etter denne datoen ikke blir straffbart å overnatte på hytta, gjelder fortsatt rådet om å unngå unødvendige fritidsreiser. Dette rådet gjelder inntil videre.

Endringer fra 27. april 2020

Delvis gjenåpning av skoler

  • Fra 27. april gjenåpner 1-4. trinn i grunnskolen og skolefritidsordninger. Videregående skoler åpner for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2.
  • Forutsetningen er at dette kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Det skal være trygt å sende barn og unge på skolen, og det skal være trygt for de ansatte på skolen å gå på jobb.
  • Det vil bli laget en veileder og et kompetanseopplegg slik at skoleeier og ansatte får tydelige, konkrete råd om hvordan de skal forholde seg. Det blir unntak for barn i risikogruppene og for barn som lever sammen med familiemedlemmer i risikogruppene, for å minimere risiko for alvorlig sykdom. Disse vil fortsatt få fjernundervisning.
  • Målet er at alle elever, også på videregående skoler, skal komme tilbake til skolen før sommerferien. Med utgangspunkt i råd fra helsemyndighetene, vil det bli laget en plan for når de ulike trinnene kan starte med undervisning. Det blir gitt beskjed i god tid før åpning av flere trinn slik at skolene kan forberede seg.

Universiteter og høyskoler

  • Fra 27. april åpner universiteter, høyskoler og fagskoler for noen studenter og ansatte. Studenter og ansatte i rekrutteringsstillinger som er helt i sluttfasen av sine studier og prosjekter, og som er helt avhengige av utstyr på lærestedet, kan få komme tilbake til universiteter, høgskoler og fagskoler.
  • De må følge de samme reglene om avstand som i arbeidslivet, og jobbe hjemmefra når det er mulig.

Gjenåpning av andre virksomheter

  • Fra 27. april kan virksomheter hvor det er en-til-en-kontakt, som for eksempel frisør, hudpleie og massasje, holde åpent hvis krav om smitteverntiltak følges.
  • Før gjenåpning skal det utvikles smittevernkrav i samarbeid mellom bransjen og Folkehelseinstituttet.
  • Når bransjestandarden er klar, kan disse virksomhetene åpne. Hvis dette krever beskyttelsesutstyr, må det være med en standard som er trygg, men som ikke går ut over helsetjenestens behov

Arrangementer, helsetjenesten, alternativt oppholdssted

Kultur- og idrettsarrangementer

  • Forbudet mot kultur- og idrettsarrangementer som ikke kan ivareta kravet om 2 meters avstand, vil gjelde frem til 15. juni 2020. Innen da skal det gjøres en ny vurdering. Innen 1. mai vil regjeringen ta stilling til store arrangementer i sommer.
  • Idrettsaktiviteter kan gjennomføres når Helsedirektoratets anbefalinger om avstand og grupper følges.

Helsetjenesten

  • Regjeringen vil fortsette å bygge opp kapasitet i helsetjenesten for å kunne håndtere et stort antall pasienter - spesielt pasienter med behov for intensivbehandling.
  • Helsetjenesten skal ikke bare sørge for behandling for dem som blir syke som en følge av koronaviruset. Personer som har kreft, kroniske lidelser eller blir utsatt for ulykker skal også få den behandling de trenger.
  • Sykehusene kan nå planlegge for mer normal drift og mer planlagt behandling der det er mulig. Også kommunene kan begynne arbeidet med å gjenopprette mer normal aktivitet i helse- og omsorgstjenesten.

Alternativt oppholdssted

  • Kommunene pålegges å sørge for at de som skal i karantene eller isolering, har et tilbud om alternativt oppholdssted dersom bovilkår eller familiesituasjon gjør det vanskelig med isolering hjemme. Det kan være hotell eller annet sted anvist av kommunen.

Andre tiltak

  • Foresatte som krysser landegrenser for å ha samvær med mindreårige barn, skal ikke i karantene på ordinært vis. Dette er iverksatt i Covid-19-forskriften.
  • Sykehusene skal forberede for normal drift etter påske.
  • Helsedirektoratet skal sammen med fylkesmennene arbeide for at kommunene gjenoppretter normal aktivitet i helse- og omsorgstjenesten.
  • Kommunene får et forsterket krav om å ivareta utsatte barn.

Kollektivtransport og reiser innenlands

Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, unngå offentlig transport hvis du kan, og unngå steder hvor du lett kommer nær andre.

Regjeringen innførte 20. mars et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Dette opphører 20. april. Rådet om å unngå unødvendige fritidsreiser gjelder fortsatt. Les mer om hytteforbudet på regjeringens nettsider.

Det gis unntak for personer som bor sammen med et hustandsmedlem som er i isolasjon med påvist koronavirus.

Personer som er i karantene fordi de bor sammen med en som er bekreftet smittet, kan dermed overnatte på hytta i den perioden den smittede er i isolasjon hjemme. Den smittede skal bli hjemme, mens de andre personene i husstanden kan overnatte på hytta.

Kollektivreiser og jobbe hjemme

Helsemyndighetene anbefaler hjemmekontor hvis det er mulig, og dette avklares med arbeidsgiveren.

Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.

Utenlandsreiser

Alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig frarådes. Det er regler for karantene for alle som kommer fra reiser i utlandet.

Forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell som jobber med pasientbehandling

Helsedirektoratet har vedtatt at helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser. Kostnader vil bli kompensert.

Vedtaket gjelder fra 12. mars klokken 18:00 og foreløpig ut april 2020.

Helsepersonell som ønsker å delta i humanitært hjelpearbeid kan gis unntak fra utreiseforbudet for helsepersonell. Søknad om unntak sendes til Helsedirektoratet som kan gi dispensasjon.

Adgangskontroll i helseinstitusjoner

Helsedirektoratet anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel osv).

Det er innført restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner og innføring av adgangskontroll for å ivareta smittevern for pasienter i landets helseinstitusjoner. Personer som har risiko for å være smittet skal avvises fra alle landets helseinstitusjoner. Helsedirektoratet har gitt råd til helsetjenesten om dette.

© 2019-2021 Norway Travel eies av Maverick Contents
Drevet av Webnode
Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang